Kommentar

16-02-2017

En del ledelse af det offentlige er inspreret af NPM - New Public Management, der udspringer af den ide, at det offentlige er en forretning, der skal drives på samme måde som private virksomheder. Ideen er at den private sektor er mere efektiv, og at vi derfor skal lade vore offnetlige 'virksomheder' drives efter samme principper. Det har vi eftehånde gjort længe, og vi er ved at arbejde os gennem alle fejlene, men der er ikke mange der ser det største problem. :

Virksomheder er kun 'effektive' fordi de der ikke er det forsvinder i konkurrencen.

Det private virksomheder kan, men  som det offentlgie ikke kan, er at gå konkurs. Men et offentligt ejet selskab er ikke mere effektivt end en kommune eller statslig institution. Offentlige selskaber kan ikke bare lukke, men de kan blive dyrere og dårligere. Private sleskaber der leverer dåelige outsourcede opgaver for det offentlige behøver heller ikke lukke. Kunden bliver ikke borte fra dårlig service, for kunden er ikke borgeren, men staten eller kommunen. Og kunden opdager derfor ikke om der leveres det rigtige eller det forkerte, for det er virksomheden selv der rapporterer om det går godt.

Det er det der sker med f.eks. postvæsenet. Selve ydelsen er nu næsten 100% forsvundet. Vi fik det gjort til en forretning og når den ikke kan drives med overskud forsvinder den service vi havde. Men ikke selskabet Post Danmarkr (eller Post Nord). Jeg ser faktisk ingen grund til at det offentlige skal eje og drive en forrentning. Hvis vi accepterer at vi ikke behøver et postvæsen (og det gør vi åbenbart) så er det jo nok blot at nedlægge det, og se om nogen privat starter det op igen.